”Nu știu, nu-s de aici. Da a cui ziceți că e?”

În fotografie: Bustul lui Grigore Vieru în scuarul ”Grigore Vieru” din Ungheni
În fotografie: Bustul lui Grigore Vieru în scuarul ”Grigore Vieru” din Ungheni

Chiar dacă, de mai bine de trei ani, în centrul orașului Ungheni, se înalță un bust al poetului Grigore Vieru, nu toată lumea știe de el.
Mai mult ca atît, unii nici nu l-au observat, deși e destul de impunător.
”Acolo este un bust?”, s-a mirat un tînăr ce stătea leneș, chiar în preajmă. A aruncat o privire mai atentă, după care a exclamat, bîlbîiindu-se: ”A-a-a… Da… Nu știu, nici nu am dat atenție”. Nu l-a interest al cui e bustul. I-am spus fără să întrebe. Reacția a fost aceeași: indiferentă.
Poate măturătorii din scuar știu mai multe? ”Cito?”, a fost prima replică a două femei cu măturile în mînă. Nu au știut ce să zică. Stă acolo un bust, să stea! Salvarea a venit din partea unei colege mai ”răsărite”. Mîndră, nevoie mare, a răspuns: ”E bustul lui Grigore Vieru”.
Stranie situație. Mai fac o încercare. Îi adresez aceeași întrebare unui trecător. ”Al cui e bustul?”. ”Nu știu, nu-s de aici. Da a cui ziceți că e?”. Deja e bine. Cel puțin, omul nu a rămas indiferent.
Și, cum speranța e la copii, nu am ratat ocazia să-i întreb și pe ei a cui e bustul. Erau mai mulți grămăjoară. Cu toții, într-un glas, au răspuns: ”Este a poetului Grigore Vieru!”. Nu în zădar, se vede, iubea Grigore Vieru copiii.
Bustul  poetului fost instalat în scuarul din centrul oraşului Ungheni, care poartă același nume – Grigore Vieru, pe 21 mai 2011. Acesta a fost realizat în bronz de către sculptorul Eugen Petri din Ploiești, România, în baza unei schițe a pictoriței unghenene, Veronica Mireanu. Este unicul bust al poetului din regiunea Ungheniu-Nisporeni-Călărași.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *