Incendiu în casa unui preot

Imagine simbol: codlea-info.ro
Imagine simbol: codlea-info.ro

25 ianuarie. Ora 21:45. În casa preotului din Petrești, Liviu Barbu, lumina a ”clipocit” de cîteva ori, după care s-a stins cu totul. ” Preoteasa a ieșit în bucătărie, iar acolo a auzit niște pocnituri care veneau din pod. S-a uitat peste geam, la vecini ardea lumina. Atunci, mi-am dat seama că se întîmplă ceva”, povestește părintele.
Nu a stat mult pe gînduri. Pocniturile se auzeu din ce în ce mai tare. Imediat și-a scos cei opt copii afară. Cel mai mare dintre ei are 17 ani, iar cel mai mic – 1 an și 5 luni. Au stat cu toții în microbuz ore bune.
Între timp, au apărut pe acoperiș flăcările. ”Pocnea, de parcă erau focuri de artificii”, spune preotul. A telefonat, pe la ora 21:50, la 901, anunțînd pompierii de incendiul care s-a produs. Pînă să vină ei, n-a stat cu mîinile în brîu. A scos repede din casă buteliile de gaz, ca să evite o tragedie. A scos obiectele care i s-au părut mai importante și mai necesare.
I-au sărit în ajutor vecinii, oameni din sat. Acoperișul casei ardea deja în flăcări. La un moment dat, era imposibil să te apropii.
”A ars doar podul. Era unicul loc unde țineam haine, inclusiv ale copiilor. Tot acolo aveam și o mare bibliotecă. Totul a fost distrus, din păcate”, ne spune cu tristețe părintele Liviu. Totuși, consideră dînsul, dacă nu ar fi fost acele obiecte în pod, poate că ar fi ars mult mai mult din casă. Așa, focul s-a localizat și nu a ajuns direct pe grindă.
Pompierii, potrivit preotului, au ajuns cam tîrziu. S-au implicat, însă, repede în stingerea incendiului. Dar li s-a terminat apa în scurt timp. ”Focul mai ardea în unele locuri, iar după ce ei au plecat să-și încarce mașina cu apă, s-au inclus oamenii, care aruncau peste foc cu apă de la fîntîni”, continuă să povestească dînsul. Pe de altă parte, afirmă părintele, dacă ar fi utilizat mai multă apă, cine știe, poate cădea și podul. ”Așa că-i bine cum este”, face o concluzie preotul, cupă care accentuează: ”Evanghelia spune că ”dacă ar ști stăpînul casei cînd vine furul, el clar că ar veghea acel moment și nu s-ar mai întîmpla”… Asta am avut a trage. Este absurd să căutăm ce și cum. Mulțumesc lui Dumnezeu că sîntem noi bine”.
Am apelat pompierii. Iurie Gurghiș, șeful Secției apărării împotriva incendiilor din cadrul Direcției Situații Excepționale Ungheni, susține că mașina a ajuns în 20 de minute. ”Condițiile climaterice erau foarte rele în acea seară, de aceea autospeciala poate a și întîrziat un pic. Și mai este ceva: atunci cînd omul este în șoc, i se pare că minutele se transformă în ore”, a explicat  dînsul. În plus, mașinile parcate aiurea, dar și numeroasele persoane care vin, chipurile, să ajute, uneori mai mult încurcă. Potrivit șefului secției, ora la care a parvenit apelul la 901 a fost 22.00. La ora 22.20, autospeciala era deja în Petrești. Și apă a fost, doar că în fiecare secundă trec prin furtun pînă la 40 de litri.
Pompierii presupun că motivul incendiului ar fi un scurt-circuit. Urmează o anchetă, după care va fi stabilit cu exactitate motivul. Părintele Liviu Barbu spune că nu a fost construit coșul de sobă (ursoaica) și, probabil, acest fapt a dus la izbucnirea incendiului.
A doua zi, pe 26 ianuarie, lucrările la reabilitarea casei erau în toi. ”Nu-mi permit să țin copiii prin sat. Slavă Domnului, în casă nu-i afectat nimic”, spune preotul. Acum, după ce a avut de tras, vrea să cheme specialiștii ca să verifice tot sistemul de electricitate, soba etc., ca să știe ce și cum trebuie făcut.
În aceeași zi, în ajutor au venit și reprezentanții Direcției Situații Excepționale Ungheni. Ei au muncit la instalarea schelelor, dar și a unei pelicule deasupra casei, ca să protejeze podul și așa ud.
Potrivit lui Iurie Gurghiș, în perioada 1 – 26 ianuarie, în raionul Ungheni au fost înregistrate deja  opt incendii. În 2014, numărul incendiilor a ajuns la 75 în sectorul locativ și 205 – la arderea vegetației.

4 afișări

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *