Centru de tomografie computerizată în loc de spălătorie

Imagine-simbol
Imagine-simbol

În scurt timp, Ungheniul va avea un Centru de tomografie computerizată – o premieră absolută pentru raioanele din Republica Moldova. Nicăieri în altă parte, cu excepția municipiilor Chișinău și Bălți, nu mai există așa ceva.
Proiectul respectiv va fi realizat, grație unui parteneriat public-privat. Acordul de creare a acestuia a fost semnat pe 17 ianuarie. Urmează ca, timp de trei luni, Compania ”Euroclinic” din Chișinău să efectueze reparația capitală a edificiului și să instaleze aparatajul necesar. În acest scop se vor cheltui, potrivit Lidiei Crăciun, directoarea Spitalului raional Ungheni, 17 milioane de lei. 15 milioane vor fi utilizate pentru achiziționarea a trei aparate performante: un tomograf, un mamograf și un ortopantomograf. Alte 2 milioane de lei vor merge la reparația capitală a încăperilor. Este vorba de fosta clădire a spălătoriei spitalului, care se va transforma într-un edificiu atractiv și bine amenajat.
”Acest poriect înseamnă foarte mult pentru raionul nostru, căci ne dorim sporirea calității serviciilor medicale acordate bolnavilor. Sperăm că, în curînd, pacienții noștri nu vor mai fi nevoiți să plece la Chișinău pentru  o tomografie computerizată sau o mamografie de calitate, ci vor avea posibilitatea să le efectueze aici, pe loc, la Ungheni”, a menționat Lidia Crăciun, remarcînd, totodată, că ”a trecut timpul ciocănașelor cu care se face, în multe cazuri, diagnosticarea”. ”Aparatele pe care le vom instala sînt obligatorii, la ora actuală, pentru fiecare instituție medicală”, a mai adăugat dînsa.
” Cu siguranţă, reuşita acestui proiect va facilita considerabil funcţionarea sistemului medical din raionul Ungheni”, a postat pe pagina sa de facebook Iurie toma, președintele raionului Ungheni.
De menționat că, din lipsa unui tomograf,  anual, peste 4000 de pacienți din raionul Ungheni sînt trimiși la instituțiile medicale din capitală pentru efectuarea tomografiei computerizate. Aparatul mamografic din dotare este deja depășit de timp, uzura acestuia fiind de peste 85%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *