Scandal sindical

Imagine simbol: filiala1calarasi.blogspot.com
Imagine simbol: filiala1calarasi.blogspot.com

Săptămîna trecută, pe adresa redacției ”Expresul” a fost expediată o scrisoare-avertizare : ”Viitorul european al sindicatului a fost vîndut pe… diplome și premii!”.
În rîndurile ce urmează, publicăm scrisoarea respectivă (în variantă prescurtată):
Pe 28 noiembrie, a avut loc adunarea sindicală a lucrătorilor din învăţămînt din raionul Ungheni.
Liderii sindicali din raion și invitații au ascultat, timp de o oră, raportul de dare de seamă fastuos, pregătit cu migală și citit de Timofei Gherman – într-o sală ca un frigider. Așa se respectă condiţiile de muncă ale angajaţilor! Apoi au prezentat comunicări unii lideri sindicali numiţi de domnul Gherman pentru a proslăvi activitatea sindicală din Ungheni. Pentru aceasta ei au fost şi vor mai fi stimulaţi cu diplome, premii şi foi sanatoriale. A fost o paradă de comunicări una mai frumoasă ca altă, care să ne demonstreze că nici cele mai puternice sindicate europene nu au aşa succese ca ale sindicatului nostru.
S-a ajuns și la alegerea noului președinte de sindicat. În acest moment, şeful Direcţiei Învăţămînt şi unii manageri şcolari au părăsit sala, pentru a exclude orice discuţii că ar fi influenţat rezultatul alegerilor.
Atunci, a intrat în funcţie un oarecare Bulat, „krîşa” lui Gherman Timofei. A început a impune reguli, cum o face şi la şedinţele republicane ale sindicatului.
În final, a cîştigat alegerile preşedintele pe viaţă al sindicatului din învăţămît din Ungheni, Timofei Gherman în detrimentul lui Veaceslav Leiba, profesor de istorie la Liceul ”D. Cantemir” din Corneşti, fost preşedinte de sindicat în liceu şi avînd 2 mandate de preşedinte al Comisiei raionale de cenzori.
În urma acestor alegeri, mulţi lideri sindicali au văzut adevărata față a dlui Gherman, care şi-a bătut joc, pur și simplu, de contracandidatul său.
Nici cu un cîine mort, domnule preşedinte, nu aveaţi dreptul să vă comportaţi aşa. Nu mai vorbim despre culisele jocului pe care l-ați desfășurat.
RUŞINE!
Liderii sindicali au avut de ales între valorile şi aspiraţiile democraţiei europene, pe de o parte, și trecut, dictatură, stagnare, pe de altă parte.
Menționăm că Veaceslav Leiba a fost susţinut de 31 de lideri sindicali din şcoli şi de 3 din grădiniţe. Ce vor spune directorii de grădiniţe cu care am discutat despre susţinerea dlui Leiba? Ei ne-au asigurat că liderii sindicali de aici nu îl vor vota nici în ruptul capului pe Timofei Gherman.
Acum, noi trebuia să privim înainte, să le ajutăm tinerilor să-şi făurească viitorul lor sindical. Dar ați ales întunericul şi trecutul.
Dragi colegi, gîndiţi-vă dacă mai are rost să fiți membri de sindicat, doar ca să facem salariu domnilor din Consiliul Republican al Sindicatului, dlui Gherman Timofei. După ce s-au aflat rezultatele alegerilor, au scris cereri de a ieşi din sindicat circa 150 de profesori. Un exemplu demnitate este preşedintele de sindicat al Direcţiei de Învăţămînt, Corneliu Prepeliţă, care a demisionat şi a părăsit rîndurile membrilor de sindicat împreună cu 22 de membri din colectiv. Aceeaşi cale o vom urma şi noi. Liderii sindicali, susţinători ai  lui Veaceslav Leiba
În replică, Timofei Gherman, liderul sindical al cadrelor didactice din raionul Ungheni, a comentat literalmente următoarele: ”Aceștia sînt oameni care trăiesc pe altă planetă. Totul a fost legitim și a decurs după norme. Comisia a controlat, ceilalți au semnat că recunosc asta. Știu cine a scris această scrisoare și nu înțeleg de ce, cînd Veceslav Leiba a recunoscut, cumsecade, înfrîngerea și a mulțumit oamenilor care l-au votat. Fiecare au votat anonim și acesta este rezultatul.
Pentru că cineva își are un preferat, asta nu înseamnă că deja trebuie să schimbăm deciziile. Noi am ales după alegeri și un vicepreședinte, a fost în dreptul meu să-mi aleg omul cu care eu să conlucrez și să colaborez, iar asta chiar nu cred că înseamnă că mi-am bătut joc de cineva”.
Referindu-se la decizia unor cadre didactice să părăsească rîndurile sindicatului, Timofei Gherman a spus: ”Nu sînt la curent cu cererile scrise de profesori. O să mă clarific. Dacă cineva vrea să plece, e alegerea lui. Oricum, odată cu majorarea salariilor, se va micșora numărul de angajați”.
La final, dînsul a accentuat: ”Cei care au încercat să facă acest tărăboi vor răspunde”.

1 afișări

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *