Cît costă? | Borșul cu fasole – brand-ul posturilor la moldoveni

Imagine simbol: www.moldovenii.md
Imagine simbol: www.moldovenii.md

Pentru că sîntem în Postul Crăciunului, venim în sprijinul celor ce au renunțat la produsele de origine animală pentru a-și curăța organismul (și sufletul) în așteptarea sărbătorilor. ”Cam cît ar costa o mîncare de post, un borș cu fasole, făcut ca la mama acasă?”, ne-am întrebat și am pornit în căutarea ingredientelor principale: fasolea, cartofii, varza, morcovii, uleiul etc.
Deoarece știm că moldovenii preferă să cumpere produse alimentarele, fructe sau legume de la piață, am mers anume într-acolo.
Am căutat produsul-vedetă: fasolea. O găsiți de toate culorile și toate dimensiunile, iar prețul variază între 20 și 22 de lei kilogramul. Și cartofi găsiți de care doriți: mari și mici, albi sau roz, la un preț de 4-4,5 lei kilogramul. Morcovul și varza au cam același preț  5,5- 6 lei kilogramul. Un alt un produs indispensabil- ceapa – îl puteți cumpăra cu 5 lei kilogramul. Mai e nevoie și de borș acru, cum altfel. Bătrînelele de la piață cer pentru jumătate de litru 4 lei. Gospodinele care vor să ofere celor dragi gustul verii în acest borș, pot folosi ardeiul dulce, care costă  în această perioadă 48 lei kilogramul, roșii – la 25 lei pentru un kilogram, dar care pot fi înlocuite cu pastă de tomate – un borcănaș de 300 grame costă 10 lei. O legătură de pătrunjel costă 4 lei, iar rădăcina de țelină – 15 lei. Mai adăugăm uleiul – un litru costă la piață 18 lei, iar sarea – 3lei pachetul.
Și acum, rețeta pentru un borș cu fasole (patru porții), pe care ne-o propun specialiștii. Aveți nevoie de 500 g de fasole, o ceapă mare, un morcov mare, 2-3 cartofi, o țelină mică, o căpățină de varză de mărime medie, 2 roșii, un ardei, 50 g de ulei, sare după gust.
Un calcul simplu arată că un asemenea borș ar costa aproximativ 55 de lei. Dar atenție! Nu am calculat cît ar costa munca gospodinei, curentul electric, gazul folosit. În plus, trebuie să știm că patru porții de borș abia de ajung să se sature doi bărbați sănătoși.
Deși s-a creat, de-a lungu timpului, stereotipul că la piață produsele ar fi cu mult mai ieftine decît în magazine, eu am găsit mici diferențe: de  0,50 – 2 lei. Doar ardeiul dulce în magazin e cu 4 lei mai scump decît la piață, la fel și borșul acru.
Apropo, majoritatea mănîncă borșul cu fasole cu pîine, ceea ce înseamnă să mai scoateți din buzunar 3-4 lei. Poftă bună!

2 afișări

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *