Așa cred eu | Postul – o faptă creștină sau un manifest de credință?

Veronica GoreaȘi din nou e post. Postul Crăciunului. De acum încolo, pînă la 6 ianuarie inclusiv, un creștin adevărat trebuie să renunțe la carne, ouă sau lactate. De acum încolo, pînă la 6 ianuarie inclusiv, preocuparea unui creștin adevărat ar trebui să fie curățenia sufletului.
Ce avem în realitate? Multe persoane, cînd vorbesc despre post, parcă ar vorbi despre cît au pus pe masă la o nuntă. De dimineață pînă seara se tot laudă că țin postul. Știu persoane care se bucură că vine postul, cică: ”O să mai slăbesc puțin”. Dar oare alte remedii de slăbire nu sînt? Știu și persoane care găsesc scuze fără argumente, de ce a nu postesc.
Postul este o perioadă a iertărilor și ispășirilor de păcate,  a curățirii sufletului și trupului. Nimeni, în afară de Bunul Dumnezeu, nu trebuie să știe ce faci tu în perioada respectivă.
Bunica mea refuza să mănînce de frupt, în peripoada postului, chiar și atunci cînd era pe patul de spital. O auzeam mereu spunînd: ”Dacă Dumnezeu a dat postul anume acum, înseamnă că a știut că o să-l țin”. Acum, aud de la  persoane de 40-50 de ani, care arată destul de bine, că nu pot să țină postul, pentru că… sînt bolnave. Oamenii cu adevărat bolnavi ar ține post toată viața lor, doar să aibă sănătate. Pentru cei bolnavi, de fapt, Dumnezeu a dat anumite dezlegări, care să le facă mai ușoară această perioadă. De exemplu, poate exista dezlegare la pește, sau la lactate. Cînd rostim cuvîntul “post”, e nevoie să-l auzim cu sufletul, căci el face parte din credința noastră. Dar, pe zi ce trece, îmi dau seama că nu sîntem chiar cei mai buni la capitolul credință. E păcat, căci, cîndva, buneii și străbuneii noștri erau foarte buni creștini, cu frică de Dumnezeu.
Și aș mai vrea să spun ceva. Dacă biserica a rînduit posturile, înseamnă că ele trebuie respectate. Dacă nu reușim, atunci să ne rugăm ca Dumnezeu să ne ierte, dar să nu ne plîngem că sîntem bolnavi și tot așa mai departe. Căci, dacă ai voință și credință, Dumnezeu îți dă și putere pentru a găsi calea spre bine.

1 afișări

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *