Lumea va înțelege mai bine de unde vin banii în școli și cum se cheltuie

În fotografie: Momentul semnării memorandumului la Ungheni
În fotografie: Momentul semnării memorandumului la Ungheni

În aplauzele a peste o sută de persoane, pe 24 septembrie, la Ungheni a fost semnat  memorandumul multilateral de cooperare în cadrul proiectului „Școala mea – responsabilizare socială pentru reforma educației din R. Moldova”, implementat de Centrul Analitic ”Expert-Grup” și finanţat de Banca Mondială.
”Este un proiect ce vine să sporească responsabilitatea managerilor instituțiilor școlare, dar și a administrației publice locale privind performanțele școlilor. Totodată, acest proiect urmărește  eficientizarea utilizării bugetelor școlare, a transparenței lor, dar și sporirea calității serviciilor prestate”, a explicat directorul executiv al ”Expert-Grup”, Adrian Lupușor.
„Ne bucurăm că am fost selectați, deoarece de doi ani am trecut la autogestiune. Bugetul liceului nostru din anul trecut a fost elaborat de către consiliul administrativ, contabilul școlii, așa cum am găsit noi de cuviință. Acum, avînd acest proiect, vor avea posibilitatea să se implice mai mulți parteneri, iar transparența va fi mai mare”, a menționat directoarea Liceului „Ion Creangă” din Ungheni, Zinaida Vrabie.
”Proiectul acesta, neformal, se realizează la noi mai demult”, a declarat Vasile Casian, primarul de Sculeni. Dînsul a explicat și de ce: ”Pentru că avem în permanență un dialog deschis cu administrația liceului. Tot timpul am fost receptivi la problemele instituției, ne-am implicat în cel mai direct mod în soluționarea acestora”. Totuși, primarul a subliniat că proiectul este important pentru localitate, deoarece ”vor cunoaște și cetățenii de rînd ce este bugetul școlii și cum se formează acesta”. De multe ori, vorba dînsului, se creează impresia că banii nu sînt cheltuiți eficient, dar nimeni nu-și pune întrebarea cum vin banii și cîți sînt. Iată că, grație acestui proiect, lumea va înțelege mai bine de unde se iau banii și cum se cheltuie.
De notat că proiectul ”Școala mea” va oferi posibilitatea părinților, elevilor și profesorilor, dar și comunității în general, să se implice mai activ în viața școlii.
”Sînt mîndru că raionul nostru  face parte dintr-un grup  restrîns de raione lidere în domeniul promovării reformei educației. Proiectul ”Școala mea” vine ca un suport suplimentar, pentru ca tot  ce facem în domeniul educației să fie transparent și cunoscut de toți.”, a spus Alexandru Ciuvaga, șeful Direcției Învățămînt, Tineret și Sport, Ungheni.
De notat că proiectul respectiv este prevăzut pentru 100 de instituții din R. Moldova, inclusiv patru licee din raionul Ungheni. Apropo, raionul Ungheni este unicul din regiune care a fost selectat pentru acest proiect.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *