De ce nu muncea nimeni la Gazoductul Iași – Ungheni: Guvernul Român a dat verde proiectului abia săptămîna trecută!
Pe 27 august a.c., premierul Victor Ponta vizita comuna Rediu din județul Iași. Acolo trebuia să fie un șantier pentru realizarea gazoductului Iași (România) – Ungheni (Republica Moldova). Cum și presă era din plin, șantierul chiar exista. Două zile mai tîrziu, însă, pe “șantier” mai rămăsese doar ghereta unui paznic, care paznic a și explicat “magia”: “N-am mai văzut pe nimeni să lucreze. Când a venit Ponta, ăştia s-au apucat de sudat un pic. După ce-a plecat le-au tăiat, le-au încărcat pe utilaj şi au plecat. N-a mai venit nimeni după aceea. Asta e România!” .
Trei săptămîni mai tîrziu, adică pe 20 septembrie a.c., la Rediu s-a dus și președintele Traian Băsescu. De data asta, dealurile Moldovei erau curate, nu s-a mai organizat nici o butaforie de șantier. Verdictul lui Băsescu, nasol: “Poti sa faci spectacole de sunet si lumina la Rosia Montana ca-i intre noi, bagi niste mineri in galerie turistica si-i scoti. dar aici nu e turism, e geopolitica si se uita o Europa intreaga. Comisarul Oettinger stia ca in decembrie Moldova va primi gaze prin Romania”.
După încă o săptămînă, apare o Ordonanță de Urgență a Guvernului care ne lămurește de ce la Rediu nu lucra nimeni: Memorandumul dintre România și Republica Moldova referitor la lucrările la gazoduct nu fusese ratificat, deși fusese încheiat încă din iunie a.c.! Așadar, s-a pus repede de o OUG (nr. 89 din 27 septembrie a.c.), prin care s-a ratificat Memorandumul: “Articol unic – Se ratifica Memorandumul de intelegere dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova privind organizarea si desfasurarea procedurii de achizitie publica aplicabila in cazul lucrarilor de subtraversare a raului Prut din cadrul proiectului denumit “Conducta de interconectare a Sistemului national de transport de gaze din Romania cu Sistemul de transport de gaze din Republica Moldova pe directia Iasi (Romania) – Ungheni (Republica Moldova)”, semnat la Chisinau la 11 iunie 2013″.
Așadar, pe 27 septembrie, abia, Guvernul dă verde pentru “organizarea si desfasurarea procedurii de achizitie publica”. Ce dracu’ s-o fi întîmplat, deci, pînă pe 27 septembrie, dacă “organizarea si desfasurarea procedurii de achizitie publica” nu se putea face?! Teatru. Și încă din ăla penibil.
Mai jos, OUG cu pricina.
Lasă un răspuns