Aici şi dincolo. Două inimi gemene sau numai nume?

În fotografie: Unul dintre Vânătorii României

În fotografie: Unul dintre Vânătorii României
În fotografie: Unul dintre Vânătorii României

Am traversat România, acum o săptămînă, dintr-un capăt în altul, de la Sculeni pînă la Oradea. Sute de kilometri, peisaje uluitoare, drumuri bune şi… multe localităţi cu acelaşi nume. Am trecut pe lîngă Sineşti… Nu, nu cel din raionul Ungheni, ci din judeţul Iaşi. Am trecut pe lîngă Vînători şi ne-am amintit de raionul Nisporeni, unde este aciuat un sătuc cu acelaşi nume. Un indicator ne-a arătat drumul spre Bălăneşti, altul – spre Sadova. La capătul celălalt al României ne-am pomenit la… Ungheni.
La întoarcere acasă, am numărat 44 de localităţi din regiunea Ungheni-Nisporeni-Călăraşi, care au cîte una sau mai multe surori şi fraţi gemeni peste Prut. Voi începe cu centrele raionale.
Ungheni – Ungheni, Călăraşi – Călăraşi, Nisporeni – ?
Călăraşiul moldovenesc este bogat, are patru fraţi. Unul dintre ei i-a devenit foarte apropiat. Centrul judeţean Călăraşi, cu ani în urmă, s-a înfrăţit cu centrul raional Călăraşi şi de atunci dezvoltă o colaborare frumoasă. Mai există în România localităţi cu numele Călăraşi în judeţele Botoşani, Cluj şi Dolj.
Şi Ungheniul are patru fraţi. Cu unul dintre ei a fost cîndva un tot întreg, iar Prutul străbătea satul de adineaori fără să-i despartă pe săteni. Acum, sînt despărţiţi. Ungheniul din stînga a devenit oraş cu o populaţie de circa 40 de mii de locuitori. Ungheniul din dreapta a rămas un sătuc cu o populaţie de ceva mai mult de 1500 de locuitori. Acum cinci ani, s-a încercat o apropiere, dar fără prea mare succes. Celelalte localităţi cu numele Ungheni se află în judeţele Neamţ, Argeş, Mureş.
Nisporeniul e mai sărac în fraţi gemeni. De fapt,  nu-i are deloc. Totuşi, am găsit un sat în judeţul Neamţ cu o denumire foarte apropiată de Nisporeni. Se numeşte Nisporeşti.
Ce mai avem aici şi dincolo?
Nisporeni
Aici, fiecare a treia localitate are cel puţin cîte o soră sau un frate geamăn peste Prut ori, vorbind statistic, din cele 39 localităţi ale raionului 14 au nume identice cu localităţi din România.
Cel mai bogat în neamuri e satul Vînători. Există Vînători la Botoşani, Galaţi, Iaşi, Vrancea, Arad, Cluj, Constanţa, Mehedinţi, Mureş, Teleorman. Şi Cristeştiul are cu ce se lăuda – gemenii îi sînt la Iaşi, Botoşani, Galaţi, Alba, Arad, Mureş. La fel şi Bălăneştiul –  are fraţi în Neamţ, Bacău, Vrancea, Dîmboviţa, Gorj, Olt. Călimăneşti mai există la Vaslui, Vrancea, Vîlcea, Mureş, iar Şendreni – la Botoşani, Galaţi şi Bacău. Şi Cioreştiul are trei fraţi, chiar dacă aceştia se ortografiază puţin altfel – Ciorăşti. Sînt la Galaţi, Vrancea, Vilcea. Brătuleni avem la Nisporeni, Brătuleni avem la Iaşi. La fel şi Micleuşeni, Găureni sau Zberoaia. Grozeştiul are doi fraţi – la Iaşi şi Mehedinţi. Mileştiul – la Dolj, iar Selişte – la Arad. A mai rămas Bursuc. În România găsim Bursuc-Deal, Bursuc-Vale – în judeţul  Iaşi, dar şi Bursuci – la Vaslui.
Ungheni
Din cele 74 de localităţi ale raionului 19 au fraţi şi surori gemene peste Prut. Sculeni pe-un mal, Sculeni pe altul, Costuleni pe stînga, Costuleni pe dreapta. Floreştiul are 14 fraţi gemeni, în judeţele: Bacău, Botoşani, Vaslui, Alba, Bistriţa-Nasăud, Buzău, Cluj, Gorj, Dolj, Giurgiu, Mehedinţi, Prahova, Sibiu, Tulcea. Nici Petreştiul nu se lasă. Există sate cu acelaşi nume la Iaşi, Bacău, Vrancea, Alba, Argeş, Cluj, Dimboviţa, Gorj, Hunedoara, Satu Mare. Valea Mare o găsim şi la Olt, Vîlcea, Covasna, Bacău sau Dîmboviţa. Stolniceni – la Botoşani şi Vîlcea, Sineşti – la Iaşi şi Vîlcea, Corneşti – în Cluj şi Timiş, Măcăreşti – la Iaşi şi Alba, Mînzăteşti – la Vaslui şi Iaşi, Stolniceni – la Botoşani şi Vîlcea, iar Todireşti – la Iaşi, Suceava şi Vaslui. Blindeşti este şi la Botoşani, Buciumeni – în Dîmboviţa, Bumbăta – la Vaslui, Măgurele – în Prahova, Mănoileşti – la Botoşani, Moreni – în Iaşi, Neamţ, Dîmboviţa, Dolj, iar Negureni – la Constanţa.
Călăraşi
Fraţi şi surori gemene au şi 10 din cele 44 de localităţi ale raionului Călăraşi. Lider e Buda. Sate cu acelaşi nume întîlnim la Bacău, Botoşani, Iaşi, Suceava, Vaslui, Vrancea, Buzău, Prahova, Giurgiu, Vîlcea. Frumoasa are surori gemene la Bacău, Suceava, Harghita,Teleorman, iar Horodişte – la Botoşani şi Iaşi. Mîndra este mîndră şi în Argeş, Braşov, Sibiu, iar Palanca  o regăsim la Bacău, Giurgiu şi Prahova. Rădeni avem şi la Botoşani, Neamţ, Iaşi. Sadova – la Suceava şi Dolj, Săseni – la Galaţi, Seliştea – la Botoşani şi Arad.
Lucia Bacalu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *